Ako variť v naparovacím hrnci?
- Vždy dbajte na dostatočné množstvo vody v hrnci, minimálne odporúčané množstvo je cca 1/3 objemu nádoby ( hrnca).
- Voda v hrnci sa nesmie dotýkať potravín a musí byť v stále vo vare. Vodu môžme podľa chuti rôzne okoreniť. Namiesto vody môžte použiť aj vývar a potom z neho pripraviť polievky alebo omáčky.
- Potraviny do výparníku nekladieme príliš blízko seba, aby para mohla okolo nich ľahko prúdiť.
- Pre maximálnu efektivitu zdravého varenia, odporúčame jedlo pripravovať v 2 poschodiach parných nástavieb, kde môžte celé menu pripravovať v rovnakom čase!
=> do prvej spodnej parnej nástavby - dáme jedlo, ktoré sa varí najdlhšie (väčšinou mäso)
=> do druhej vrchnej parnej nástavby - dáme jedlo, ktoré s apripravuje kratší čas, napr. prílohy ako zemiaky - Väčšinou je obed alebo večera v pare pripravená do 30 minút.
- Neodporúčame používať zmrazené potraviny. Doba varenia s apotom predĺži až o 30%.
- Používajte pokrievku, aby nedochádzalo k úniku pary, ktorá musí kolovať vnútri systému.
- Po uvarení nenechávajte v parnej nástavbe, ešte dlho vzniká para, ktorá bymohla jedlo rozvariť alebo znehodnotiť.
- Pri odokrievaní pokrievky dávajte pozor na unikajúcu horúcu paru!
- Sklenené výparníky a pokrievky umývajte v horúcej vode bežnými saponátmy. Po varení stačí hrniec vypláchnuť vodou a utrieť dosucha.
Videoukážka prípravy lososa v naparovacím hrnci
Ďalej pokračujte na: varenie v pare
Späť