Ako si vybrať panvicu?
Pred výberom vhodnej panvice, je potrebné si uvedomiť:
- Čo chceme variť?
- Pre koľko ľudí chceme variť?
- Aký typ sporáku máme? Chceme používať panvicu aj do rúry?
UNIVERZÁLNE PANVICE
Univerzálne panvice, sú panvice, ktoré sú vhodné pre rôznorodú prípravu pokrmov - v panviciach môžeme vyprážať rezne, pripravovať palacinky, zemiakové placky alebo iné omelety, ale tiež aj dusiť mäsové, či zeleninové zmesi, pripravovať omáčky, a pod. Panvice majú skrátka univerzálne využitie.
V našej ponuke máme na výber panvice s pokrievkou, hlboké panvice, nízke (plytké) panvice a hranaté panvice.
Panvice s pokrievkou
Vždy je dobré si kupovať panvicu rovno s pokrievkou. Najmä na prípravu dusených jedál je pokrievka nevyhnutná. Naše panvice sú dodávané so sklenenou pokrievkou značky Pyrex. Pokrievka má umelohmotnú úchytku, ktorá pri varení na sporáku nepáli a je naviac aj odolná v rúre do 240 °C. Vďaka pokrievke tak nebudeme mať jedlo na sporáku a okolo neho, jedlá budú rýchlejšie hotové, a v neposlednom rade, uvarené jedlo vydrží dlhšie teplé.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC S POKRIEVKOU
Hlboké panvice
Hlboké panvice sú vhodné najmä na dusenie a vyprážanie. Vďaka vysokému okraju sa pokrmy dobre miešajú a kvapky omáčok, oleja a iné nevystrekujú z panvice.
PREJSŤ NA PONUKU HLBOKÝCH PANVÍC
Nízke panvice
Plytké panvice sú vhodné najmä na prípravu omeliet, palaciniek a zemiakových placiek - teda na jedlá, ktoré je počas prípravy potrebné obracať.
PREJSŤ NA PONUKU NÍZKYCH PANVÍC
Hranaté panvice
Hranaté panvice sú vhodné na prípravu pokrmov na sporáku aj v rúre do 240 °C.
PREJSŤ NA PONUKU HRANATÝCH PANVÍC
ŠPECIÁLNE PANVICE
Na prípravu určitých typov pokrmov sú vhodné tzv. špeciálne panvice. K týmto panviciam patria wok panvice, panvice na lievance, panvice na palacinky, girlovacie panvice a panvice na ryby.
Wok panvica
Charakteristickou vlastnosťou wok panvíc je ich postupne sa zoštíhľujúci tvar, ktorý je ideálny na prípravu pokrmov vo vlastnej šťave. Vďaka svojmu tvaru sa pripravovaný pokrm vo wok panvici pohodlne mieša bez toho, aby nám z wok panvice pretekal. Wok panvica je vhodná na prípravu mäsových, zeleninových a iných zmesí.
Panvica na lievance
Panvica na lievance je vhodná na prípravu lievancov, volských ôk, zemiakových, cuketových a iných placiek.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC NA LIEVANCE
Panvica na palacinky
Panvica na palacinky je špeciálna panvica na prípravu palaciniek, zemiakových a iných placiek. Veľmi nízky okraj panvice umožňuje ľahké obracanie pokrmu počas vyprážania.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC NA PALACINKY
Grilovacia panvica
Grilovacie panvice sú špeciálne panvice na prípravu steakov, hamburgerov, ale napríklad aj zeleniny. Panvice na grilovanie majú na dne drážky, ktoré sú podobné mriežkam na grile. Medzi drážkami sa zachytí tuk a mäso sa neprilepí na dno. Medzi zákazníkmi sú obľúbené najmä grilovacie panvice s odnímateľnou rukoväťou. Pripravovaný steak tak môžeme dopiecť v rúre a nemusíme dávať pokrm do iného riadu na zapekanie.
PREJSŤ NA PONUKU GRILOVACÍCH PANVÍC
Panvica na ryby
Oblé panvice na ryby sú špeciálne panvice najmä na prípravu rýb, ktoré sa na klasickú guľatú panvicu nezmestia. Praktické a obľúbené sú najmä panvice na ryby s odnímateľnou rukoväťou, keďže okrem toho, že môžeme rybu variť na sporáku, môžeme ju dať aj do rúry a naplno ju v panvici piecť, či grilovať. Panvicu nemusíme používať iba na prípravu rýb, je možné ju použiť aj na prípravu iných jedál.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC NA RYBY
PANVICE S ODNÍMATEĽNOU RUKOVÄŤOU
Veľkou výhodou panvíc s odnímateľnou rukoväťou je šetrenie miesta - v kredenci, v chladničke, v rúre, prípadne v umývačke. Obzvlášť pri panviciach s väčšími rozmermi oceníme odnímateľnú rukoväť. Po odobratí rukoväte je možné dať panvicu do rúry. Zároveň nám panvica s odnímateľnou rukoväťou šetrí množstvo použitého riadu, keďže v panvici môžeme variť na sporáku a potom ju vložiť do rúry, napr. na zapekanie syra a podobne.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC S ODNÍMATEĽNOU RUKOVÄŤOU
Panvice s priemerom 20 cm a 24 cm - sú vhodné pre 1 - 2 člennú rodinu.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC S PRIEMEROM 20 CM A 24 CM
Panvice s priemerom 26 cm a 28 cm - sú vhodné pre viacčlennú rodinu.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC S PRIEMEROM 26 CM A 28 CM
Panvice s priemerom viac ako 28 cm - sú vhodné najmä do gastronómie.
Dná panvíc už bývajú väčšie a nemusia sedieť na priemer platne klasického domáceho sporáku.
Panvice na plyn, elektriku a sklokeramiku
Takmer všetky panvice sú vhodné na plynové, elektrické aj sklokeramické varné dosky. Iba niektoré sú vhodné aj na moderné indukčné sporáky.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC NA PLYN, ELEKTRIKU A SKLOKERAMIKU
Panvice na indukciu
Panvice vhodné na indukciu sú vhodné aj na plynové, elektrické a sklokeramické varné dosky. Kto ma teda kombinovaný sporák, vystačí si iba s riadom na indukciu. Panvica na indukciu má tzv. feromagnetické dno. To spoznáte tak, že priložíte magnet na vonkajšie dno panvice. Pokiaľ bude magnet na dne panvice držať, môžete ju použiť na indukčnej varnej doske. Väčšina výrobcov však túto informáciu uvádza na dne riadu, buď pomocou slovného označenia INDUCTION alebo GRAFICKÝM SYMBOLOM CIEVKY.
PREJSŤ NA PONUKU PANVÍC NA INDUKCIU
Panvice vhodné aj do rúry
Občas je potreba pripravovaný pokrm na sporáku ešte zapiecť v rúre. Na tento účel výborne poslúžia panvice, ktoré sú vhodné ako na sporák (prípadne na indukciu), tak aj do rúry. Najlepšie sú buď panvice s odnímateľnou rukoväťou, ktorú odopneme pred použitím v rúre alebo panvice s uškami, ktoré znesú aj vyššie teploty. Vďaka panviciam, ktoré môžeme použiť aj v rúre nemusíme špiniť ďalší kus riadu, keď potrebujeme zapekať. Použijeme iba jednu panvicu, s ktorou varíme na sporáku a potom zapekáme v rúre.